Το blog της DiGiART

Αυγ 25
Κατηγορία Blog

Οδηγίες διαχείρισης άρθρων και προϊόντων στο joomla μέσω του k2 και του k2store

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Σύνδεση στο joomla

Πηγαίνετε στη σελίδα διαχείρισης του joomla που ως default είναι todomainsas.kati/administrator και εκεί εισάγετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό που σας έχει δώσει ο διαχειριστής της ιστοσελίδας.

Εύρεση του συστήματος K2

Πηγαίνουμε: Εφαρμογές->Κ2->Άρθρα

Διαχείριση των αρθρών

Εμφανίζεται η λίστα με τα "items" του component k2. Στη περίπτωση που θέλουμε να επεξεργστούμε κάποιο ήδη υπάρχον άρθρο απλά το επιλέγουμε, ενώ αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα καινούριο πατάμε "Νέο".

Δημιουργία νέου άρθρου

Αφού επιλέξουμε τη δημιουργία νέου άρθρου εμφανίζεται η οθόνη για την δημιουργία του.

Τίτλος: Εισάγουμε τον τίτλο του άρθρου

Ψευδόνυμο: Το αφήνουμε κενό γιατί το δημιουργεί αυτόματα το σύστημα

Κατηγορία: Επιλέγουμε τη κατηγορία που επιθυμούμε να ανήκει το άρθρο μας.

Ετικέτες: Εισάγουμε λέξεις κλειδιά που περιγράφουν καλύτερα το άρθρο μας. Διαχωρίζονται μεταξύ τους πατώντας το "Enter". Είναι αρκετά σημαντικό γιατί βάσει αυτού του χαρακτηριστικού το σύστημα μας θα επιλέγει σχετικά άρθρα.

Κύριο: Επιλέγουμε αν θέλουμε να προωθήσουμε περισσότερο αυτό το άρθρο σε κάποια άλλα modules και components.

Δημοσιευμένο: Δείχνει αν θέλουμε να είναι φανερό στο κοινό ή όχι

Στη καρτέλα "ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ" γράφουμε τη κυρίως κείμενο του άρθρου μας. Στη περίπτωση που σε διάφορα σημεία του άρθρου θέλουμε χρησιμοποιούμε εισαγωγικό κείμενο τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε να το γράφουμε και μόλις τελειώσουμε να πατήσουμε την επιλογή "Περισσότερα" που βρίσκεται κάτω ακριβώς από τον κειμενογράφο. Τότε εμφανίζεται μια κόκκινη γραμμή η οποία διαχωρίζει το εισαγωγικό κείμενο από το κυρίως κείμενο.

Η χρήση του κειμενογράφου μας θυμίζει κάποιες λειτουργίες από τους γνωστούς κειμενογράφους, όπως το Word της Microsoft. Μπορούμε να επιλέγουμε μέγεθος κειμένου, να εισάγουμε εικόνες, πίνακες και συνδέσμους. Κάτι που θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί είναι όταν αντιγράφουμε το κείμενο μας από κάποια ιστοσελίδα ή απο άλλον κειμενογράφο και τον επικολούμε στον κειμενογράφο μας. Θα πρέπει να είναι απαλλαγμένος από στυλ. Επίσης θα πρέπει να προσέχουμε να μην εισάγουμε "σκουπίδια". Αυτό μπορεί να φανεί αν πατήσουμε το κουμπί "Εναλλαγη κειμενογράφου". Ο πιο ασφαλής τρόπος για να επικολήσουμε μόνο κείμενο και όχι κάποιο στυλ διαμόρφωσης είναι να κάνουμε πρώτα επικόλληση στην εφαρμογή σημειωματάριο και στη συνέχεια, από εκεί να ξανακάνουμε αντιγραφή και επικόλληση στον κειμενογράφο μας. Ο ίδιος ο κειμενογράφος έχει μια επιλογή η οποία βρίσκεται στο μενου Format->Clear Formatting, ωστόσο δεν είναι 100% αποτελεσματικό.

Επίσης θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ένα στυλ συγγραφής κειμένων σε κάθε άρθρο, κάτι που θα χαρίσει ομοιομορφία προσδίδωντας έτσι επαγγελματική όψη στο σύνολο της ιστοσελίδας. Για παράδειγμα θα πρέπει να φροντίζουμε η στοίχιση να είναι η ίδια σε κάθε άρθρο.

Κεφαλίδες

Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε να χρησιμοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο τις κεφαλίδες. Στο μενού "Paragraph" βλέπουμε κάποιες επιλογές:

  • heading 1: Κάθε άρθρο έχει μόνο μία κεφαλίδα h1, συνήθως είναι ο τίτλος του άρθρου και για αυτό δε χρειάζεται να εισάγουμε άλλη h1 κεφαλίδα
  • heading 2: Είναι δύο, το πολύ τρεις κεφαλίδες, που αναφέρονται στις κύριες υποενότητες του άρθρου μας.
  • heading 3: Κάτω από κάθε h2 κεφαλίδα μπορούν να μπουν μερικές, 2 περίπου h3 κεφαλίδες, οι οποίες αναφέρονται στις κύριες υποενότητες της h2 κεφαλίδας. Αν και θα πρέπει να φροντίζουμε οι κεφαλίδες να έχουν τις λέξεις κλειδιά που μας ενδιαφέρουν δε πρέπει να το παρακάνουμε. Θα πρέπει το κείμενο να είναι φυσικό και ευανάγνωστο.

K2Store

Ενεργοποίηση καλαθιού: Αν είναι προϊόν ή όχι

Κωδικός Αποθήκης Αντικειμένου: Ένας μοναδικός αριθμός για το προϊόν που μπορεί να περιλαμβάνει ψηφία και γράμματα αλλά δεν είναι απαραίτητος

Τιμή: Η αρχική τιμή πώλησης

Ειδική Τιμή: Τελική τιμή πώλησης, ίσως μετά από κάποια έκπτωση

Επιλογή Προφίλ Φόρου: Επιλέγουμε τον φόρο στον οποίο υπόκειται το προϊόν, πχ ΦΠΑ. Τον φόρο τον δημιουργούμε στη διαχείριση του K2store

Διαθεσιμότητα προϊοντος: Διαχείριση της αποθήκης

Αφού πατήσουμε θα εμφανιστούν και επιλογές για το σύστημα μέτρησης. Εκεί επιλέγουμε τις μονάδες μέτρησεις και στη συνέχεια εισάγουμε το βάρος ή τις διαστάσεις του προϊόντος.

Κείμενο για το κουμπί καλαθιού (προαιρετικά): Μπορούμε να έχουμε διαφορετικό κείμενο για το κουμπί καλαθιού σε κάθε προϊόν.

Καρτέλα "Εικόνα"

Δίπλα από τη καρτέλα "Περιεχόμενο" υπάρχει η καρτέλα "Εικόνα¨. Εκεί μπορούμε να διαχειριστούμε την εικόντα του άρθρου.

Είναι αρκετά σημαντικό, σε όλο το site να ακολουθείται μια συγκεκριμένη κατεύθυνση όσον αφορά την αναλογία των εικόνων που χρησιμοποιούντα. Δεν είναι τόσο σημαντικό το απόλυτο μέγεθος της εικόνας, αρκεί να μην είναι πολύ μικρό και χάνει την ποιότητα της. Είναι σημαντικό να διατηρείται μια συγκεκριμμένη αναλογία πλάτος(px) / ύψος (px). Ας πούμε ότι μια ιστοσελίδα διατηρεί ως αναλογία για τις εικόνες της 770/503.

Σε αυτή τη περίπτωση αφού βρεθεί η φωτογραφία και είναι αρκετά μεγάλη για να μη χαλάει η ανάλυση μπορούμε να χρησιμοποιοήσουμε εργαλεία για να την "κόψουμε" στην αναλογία που θέλουμε. Τέτοιο εργαλείο μπορεί να είναι το Photoshop της Adobe. Όμως αν δεν έχετε κάποιο λογισμικό μπορείτε να χρησιμοποιοήσετε δωρεάν εργαλεία από το διαδίκτυο. Κάποιο που προτείνουμε είναι το pixlr.com. Επιλέγουμε "PIXLR EDITOR, LAUNCH WEB APP".

Επιλέγουμε "ΑΝΟΙΞΤΕ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ" και σηκώνουμε τη φωτογραφία που θέλουμε να επεξεργαστούμε. Όπως αναφέρθηκε η αναλογία που θέλουμε να διατηρήσουμε είναι 770πλάτος/503ύψος.

Επιλέγουμε το εργαλείο για το cropping , Στην επιλογή "Περιορισμός" βάζουμε "Διάσταση αναλογιών" και στο πλάτος βάζουμε 770 ενώ στο ύψος 503, τις αναλογίες που επιθυμούσαμε δηλαδή. Κροπάρουμε την εικόνα βάσει των αναλογιών κάνοντας κλικ στην εικόντα και σέρνοντας το ποντίκι δημιουργώντας ένα πλάισιο και πατώντας το ENTER. Τότε η εικόνα μας θα κοπεί στις νέες αναλογίες.

Στη συνέχεια πατούμε "Αρχείο"->"Αποθήκευση"->Επιλέγουμε το όνομα της εικόνας, τον τύπο αρχείου και την ποιότητα και πατούμε "ΟΚ".

Στη συνέχεια η εικόνα μας είναι έτοιμη να σηκωθεί στο άρθρο μας. Στη καρτέλα εικόνα, πατούμε "επιλογή αρχείου" και επιλέγουμε την εικόνα.

Λεζάντα εικόνας άρθρου: Μπορούμε να εισάγουμε κάποιο κείμενο που θα συνοδεύει την εικόνα.

Εύσημα εικόνας άρθρου: Μπορούμε να εισάγουμε τα στοιχεία του ιδιοκτήτη ή του δημιουργού της εικόνας ή να αναφερθούμε στα πνευματικά δικαιώματα χρήσης.

Στη συνέχεια πατάμε για να εγαρμοστούν οι αλλαγές και να σηκωθεί η εικόνα.

Συνεχίζεται...

3560 Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Αύγουστος 2015